DANSKE IKONER
The New Icon-School of Denmark

3. oplag af bogen er udsolgt fra forlaget - men jeg har endnu eksemplarer som kan købes hér.

af Mogens Leander
Forord af Søren Ryge Petersen
Tegninger: Mogens Leander
Vignetter: Christina Leander Thomsen

Den danske ikonkunstner Mogens Leander finder sine materialer på rejser, hos antikvitetshandlere og i gamle gemmer, og kombinerer ofte disse fund med helt nye arbejder i sterlingsølv.

Mogens Leanders moderne ikoner udtrykker en magisk verden, hvor nutidens kommunikationssamfund smelter sammen med årtusinders symbolverden.

I bogen fortæller kunstneren om arbejdsgangen bag sine værker – om teknikker og materialer samt om historierne, der knytter sig til de enkelte ikoner – fra ideen til det færdige objekt.

Inspirationen til værkerne finder Mogens Leander bl.a. i de klassiske hellige ikoner, tegn og tags på Venedigs bymure, afrevne plakatstumper, gamle håndskrevne latinske breve, irrede mønter og medicinflasker fundet på et loft.

Kunst & Ikoner
Breve fra Byzans

af Mogens Leander
Foto: Claus Dalby, Preben Mathiasen, Friis Fotografi, Mogens Leander
Vignetter: Christina Leander Thomsen


Kunst & Ikoner viser ikonkunstneren Mogens Leanders seneste værker og giver indblik i hans arbejdsmetoder og inspirationskilder.

Som rejsende i tid og sted – med Venedig som det foretrukne udgangspunkt – fortæller Mogens Leander om det billedsprog og de tidsaldre og epoker, han dykker ned i. Ved at gå i dialog med både fortid og nutid – såvel materiale- som idémæssigt – skaber Mogens Leander sine helt unikke kunstværker. På én gang både klassiske og moderne ikoner, der taler deres direkte sprog til helt nye generationer.

I sin kunst trækker Mogens Leander en lige linie fra antikken og bronzealderen, over oldkirken og den byzantinske kunst til nutiden. På grundlag af dette rige materiale forvandler kunstneren den klassiske ikonkunst til et moderne formsprog.

Kunst & Ikoner beskriver tilblivelsen af Mogens Leanders værker, og han fortæller om nye teknikker og materialer – og om selve arbejdsprocessen. Desuden vises større arbejder som oliebilleder og nye bronzearbejder. Vi kigger Mogens Leander over skulderen og oplever de magiske øjeblikke, hvor tingene fra kunstnerens raritetskabinet på alkymistisk vis skifter udtryk og betydning.

Mens Mogens Leander i sin første bog »Danske Ikoner – The New Icon-School of Denmark« fokuserede på sit arbejde med at forny den klassiske ikontradition, følger vi i Kunst & Ikoner i højere grad udviklingen af nye ikonarbejder, der indgår på store lærreder og tavler.

Her et citat fra bogen: KUNST & IKONER:

"Andre steder i malerierne toner græske og hebræiske tekstlinjer frem, blandet med tegn fra alkymien – renæssancens centrale okkulte disciplin. Et billedsprog – en ikonografi der peger frem mod vor egen tids nye møde mellem videnskab og alternative længsler efter erkendelse og beherskelse. Gamle udtjente bomuldssejl er endt som malerier og triptykoner - projektionsflader for begær, drømme og visioner. Spejlinger af vores egen ny-spirituelle tidsalder."

JP/Politikkens Forlagshus A/S, Kbh.
112 sider
ISBN 13: 978-87-7963-028-4
3. oplag 2005
Bestil den hér: Kr. 75.- (Normalpris 298.-)

Forlaget KLEMATIS
245 x 340 mm | 160 sider
ISBN 978-87-641-0260-4
Udgivet 2007
Bestil den hér: Kr. 150.- (Normalpris 398.-)
Copyright 1999 - 2022 © Mogens Leander
The New Icon-School of Denmark, Foundation of MCMLXXXIV.