Tavler og ikoner
Eftersom ikonerne, der indgår i Exodus, alle er lavet til selve kirkerummet, har det altid været et ønske og et krav fra min side, at de præsenteres der, og ikke i kirkens våbenhus eller en tilstødende sognegård.

Dette har indimellem givet nogen debat, og enkelte planlagte udstillinger har så efterfølgende måttet opgives på grund af indbyrdes uenighed i et menighedsråd.
Udstillingerne har ført til, at jeg indtil videre har lavet udsmykninger til otte danske kirker, ligesom dele af Exodus har været vist på fem danske museer i forbindelse med præsentation af ny dansk kirkekunst.

Exodus tog sit afsæt i 1996, men er stadig undervejs. Mine moderne ikoner har bredt sig ud i verden: USA, Norge og Sverige, ligesom de har været vist på gallerier i Paris og været præsenteret via et Amsterdam-galleri på Art Fair i Den Haag.


Min flittige brug af bogen, enten i form af bogcollager, bogobjekter, eller direkte anvendt som ikonelement, medførte, at jeg i 2000 udstillede på Det Kongelige Bibliotek, som netop havde fået nyt hovedsæde i "Den Sorte Diamant" i København.

Kunst - filosofi og videnskab
At arbejde visuelt og at illustrere og omsætte tanker via mediet "billedkunst" indbefatter, at man dykker ned i forskellige kulturelle og historiske sammenhænge.
Tidligere tiders stærkt opdelte grænser mellem kunst og videnskab er under opblødning, og som kunstner i dag er det naturligt at forske indenfor filosofi og kunsthistorie.

Mit arbejde med kunst til kirkerne har naturligvis også medført, at jeg konstant har måttet tage stilling til de teologiske aspekter og de arkitektoniske og historiske sammenhænge, som den nutidige kirkekunst skal indgå i. Mine intentioner er som oftest at skabe et "cross-over" - at forene gammelt og nyt - og at indpasse objekterne i kirkens nutidige liturgi.
Når vi træder ind i vore gamle eller nye kirker, træder vi samtidig ind i Danmarks største permanente kunstudstilling.
1 2 / tilbage
Copyright 1999 - 2022 © Mogens Leander
The New Icon-School of Denmark, Foundation of MCMLXXXIV.